tirsdag 21. april 2015

Grønnsisik

Fotolokalitet: Ekne, Levanger

 
 
Grønnsisiken (12 cm ) er en liten fink med kort stjert og ganske langt spisst nebb. Hannen har gulgrønn fjærdrakt med svart hette og svart hakeflekk. Om høsten, etter myting, blir den svarte fargen på hetten og hakeflekken mindre tydelig.
       Fjærdrakten til hunnen er ikke så "prangende" som hannen`s. Den er litt hvitaktig på undersiden og grønngrå på oversiden. Artens beste kjennetegn er de to markante lyse vingebåndene og de gule feltene på stjertsiden.
        Grønnsisiken er en ganske vanlig hekkefugl helt nord til Finnmark. Den foretrekker granskog, men hekker også i furuskogen. Den er ganske tillitsfull ovenfor mennesker. Grønnsisiken trekker til Vest - Sørvest Europa, men rike frøsettinger og milde vintrer gjør at den kan overvintre i Sør-Norge.
         Reiret plasseres gjerne høyt i ei gran. 4 - 6 blåhvite, mørkflekkete egg legges i midten av april og ruges av hunnen i 11 - 14 dager.
 
 
 
 
 

 

mandag 20. april 2015

Kortnebbgås

Fotolokalitet: Ekne , Levanger

Måtte igjen ta meg en tur, for å se om jeg kunne fått tatt noen flere bilder av Kortnebbgåsa. Jo oftere jeg  studerer disse gjessene, desto mere blir jeg fasinert av de. I disse dager er det mange  gjess som ligger i Falstadbukta. Som vanlig entrer jeg skjulet ved lav-vann og håper at floa fører de inn mot fotoskjulet. Etter ca 4 timer i fotoskjulet kom de så nært, at jeg egentlig skulle ha hatt vidvinkeloptikk. Men, man tar det man har, og dette ble resultatet med en 500mm.
 
 
 
 
 


 




 


søndag 12. april 2015

Kortnebbgås

Fotolokalitet: Ekne, Levanger



Da er Kortnebbgåsa endelig ankommet Ekne. Vårens vakreste eventyr , kanskje? Til forargelse for noen, men jeg tror at de er til glede for de fleste av oss. Hver vår og høst ser vi de på sitt trekk nord eller sør. Ble denne fantastiske begivenheten borte vil mange av oss savne synet og lyden av gjessene som til stadighet er på vingene for å skifte beite.