onsdag 26. mars 2014

Hettemåke

Fotolokalitet: Eidsbotn, Levanger


Hettemåken - 36 cm - har, som navnet sier, en hette på hodet. Den er brun og når IKKE helt ned til nakken slik som på Dvergmåken. Hettemåken har mørkerøde bein og nebb, hvit underside og grå overside. I vinterdrakt er hetten erstattet med en svart flekk ved øyet og en noe større flekk på øredekkerne. 3 brunaktige, mørkflekkete egg legges i april - mai og ruges av begge i 23-26 døgn.
En del Hettemåker overvintrer i Norge, men de fleste trekker i aug.-okt. til Nordsjølandene og til Kontinentet.

tirsdag 4. mars 2014

Grønnfink

Fotolokalitet: Holmhaugen, Levanger


Grønnfinken er en robust fink med et kraftig nebb og en forholdsvis kort stjert. Hannen - voksen - har overveiende en olivengrønn drakt med store gule flekker på vingene og på sidene av stjerten. Hunnens drakt er mere grågrønn og svakere gule felter på vinger og stjert. Reiret plasseres gjerne i en tett busk. De 4-6 blåaktige eller gulbrune eggene med rødbrune og gråfiolette eggene legges i april. Grønnfinken legger 2-3 kull i året.
 

 
 
 
 
 


Kjøttmeis

Fotolokalitet: Holmhaugen, Levanger

 
Kjøttmeisa er den største av meisene. (15 cm) og er lett å kjenne igjen. Svart hode, hvite kinn, gul underside med svart midtstripe. Kjøttmeisen er en vanlig fugl over det meste av landet. Den er kanskje den mest kjente fuglen og er en flittig gjest på foringsbrettet. Den er svært tilpasningsdyktig og finnes i skog, hager og parker hvor den hekker i fuglekasser eller naturlige reirhull. Kjøttmeisa er en overveiende stand - og streiffugl. De første 6-10 hvitaktige eggene med rødbrune flekker legges i mai og neste kull legges i juni-juli. Eggene ruges av hunnen i 13-14 døgn.